Foto: Bart Grietens
03.09.2020
Recap

Recap Its On Tour

Op donderdag 27 augustus was de opening van ITS 2020 ON TOUR bij ons in Het Huis. Artistiek coördinator Milone Reigman schreef een recap over deze dag.

Feeling houden met hedendaagse ontwikkelingen binnen het theaterlandschap is vanuit mijn rol als artistiek coördinator van Het Huis heel belangrijk. Wij zijn dan ook heel blij dat een van onze eerste evenementen in huis ITS On Tour is. Wat een genot was het om de afstuderende studenten van het seizoen 2019/2020 in Het Huis te hebben. Vanuit heel Nederland verzamelt een select gezelschap van ongeveer 65 man zich binnen onze vier muren. Deze jonge afgestudeerde studenten zoeken naar ruimte, naar publiek, naar mogelijkheden. Zij maken kennis met het veld: een verzameling initiatieven, menskracht en middelen dat samen het theaterlandschap vormt, waar zij vanaf nu deel van uitmaken.

Vanuit de verschillende kunstvakopleidingen en opgeleid in verschillende kunstdisciplines gaan zij met een handjevol professionals in gesprek over de toekomst. Waar moeten we heen, bij wie kunnen we terecht, hoe werkt het eigenlijk, dat veld? Sla ons alsjeblieft niet over, neem ons mee!

Het openingsstatement, voortbordurend op het in TM gepubliceerde artikel Niet zonder ons, wordt gegeven door Ilse Geilen en Bregt van Deursen. Daarin doen ze een pleidooi voor een experimentele en inclusievere sector met een diverser personeelsbeleid en innovatie in het vinden van publiek en speelplekken waar het behoud van het live element van theater door iedereen gedragen wordt.

Ik heb deze jonge groep verteld dat we vanuit Het Huis ons best blijven doen makers ruimte te geven voor artistiek onderzoek, dat het bewaken van ruimte voor onderzoek heel essentieel is voor een inspirerende werkpraktijk en hoe dat onderzoek meer ingebed kan worden in hun theaterpraktijk. Daarnaast kunnen ze altijd bij ons terecht voor (zakelijke) vragen over de werking van het veld.

De covid-pandemie heeft ervoor gezorgd dat dit afstudeerjaar elkaar moest vinden.  Doordat de onderlinge verbondenheid van alle disciplines, producenten, technici, spelers, makers, denkers en docenten is blootgelegd merk ik dat zij een poging doen veel bewuster de uithoeken van het veld op te zoeken en meer connecties te maken. Ze willen in dialoog met mensen die ze niet kennen en hebben een zelfreflecterende blik op hun eigen handelen en een kritische blik op het veld.

Dit is een ontwikkeling die ik volledig onderschrijf en ondersteun en waar wij in het veld lering uit kunnen trekken. Vind elkaar; we moeten het samen doen.

– Milone Reigman, artistiek coördinator Het Huis Utrecht 

ITS On Tour
ITS 2020 ON TOUR reisde van 17 september t/m 2 november 2020 langs theaters in twaalf steden, omdat de lichting 2020 niet ongezien mag blijven voor publiek en theaterprofessionals.